Ürdün’de “Osmanlı eseri okulun İslam mirası listesine alınması” kutlandı
Ürdün’de Sultan II. Abdülhamid zamanında inşa edilen rüştiye mektebinin İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (ICESCO) İslam mirası listesine dahil edilmesi törenle kutlandı.
Ürdün’ün güneyindeki Kerak kentinde yer alan ve “Kerak Ortaokulu” ismiyle günümüzde eğitimin devam ettiği okulda düzenlenen merasime Ürdün Eğitim Bakanı Azmi Koruma ve çok sayıda Ürdünlü yetkili katıldı.
Törende konuşan Eğitim Bakanı Koruma, Kerak Rüştiye Mektebinin 1899 yılında Sultan II. Abdülhamid vaktinde Kerak Valisi Reşid Paşa tarafından yaptırıldığını söyledi.
Kerak Rüştiye Mektebinin Osmanlı İslam mimarisinin değerli ve eşsiz bir örneği olduğunu kaydeden Koruma, “Kerak Rüştiye Mektebi Ürdün’deki en eski okuldur ve İstanbul’daki harp okulu dışında mimari olarak başka bir benzeri yoktur.” sözlerini kullandı.
Muhafaza, okulun Ürdün’deki “tüm okulların anası” niteliğinde olduğunu ve en son 2005’te Ürdün Hükümdarı 2. Abdullah’ın himayesinde restore edildiğini hatırlattı.
Kerak Rüştiye Mektebi
Kerak kentinde, Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid zamanında inşa edilen ve 123 yıldır eğitim hizmeti veren okul, ekim ayında ICESCO İslam mirası listesine dahil edilmişti.
Tarihi okul, seçkin mimarisiyle o dönem inşa edilen rüştiye mekteplerinden de ayrılıyor. Osmanlı’da ortaöğrenim maksatlı 1899’da yapılan tarihi binada Kerak Ortaokulu ismiyle hala eğitim veriliyor.
Öğretmen ve yönetimci odaları ile 14 sınıftan oluşan 2 katlı ve yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik tarihi binada 230 öğrenci eğitim görüyor.