Sağlık

Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu Bilgi Verdi: Mevsim Geçişleri Hasta Etmesin İşte Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Gerekenler

Havaların soğumaya başlamasıyla grip ve bronşit üzere teneffüs yolu hastalıklarında epeyce artış görülüyor. Mevsimsel hastalıklardan korunmak içinse güçlü bir bağışıklık sistemi hayli kıymetli. Bahse ait Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu bilgi verdi.

Sağlıklı kalmak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek her vakit kıymetli olsa da soğuk aylarda bilhassa kritik hale geliyor. Bilhassa kış aylarında virüs ve bakterilere karşı savunmasız olan bağışıklık sistemini güçlendirmenin hastalıkları önlemede epey değerli olduğunu söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Sıhhat Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısım Lideri Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu, bağışıklığı güçlendirmek için bilinmesi gerekli doğruları anlattı.

“Antioksidan İçeriği Yüksek Olan Gıdalar Tüketilmeli”

Bağışıklık sisteminin tıpkı bir orkestra üzere çalıştığını vurgulayan Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu, bağışıklığı güçlü tutmak için öncelikle çeşitli ve istikrarlı beslenmenin değerini vurguladı. Kesinlikle kâfi protein, vitamin, mineral, posa ve su alımının sağlanmasını, yüksek yağ ve yüksek karbonhidratlı beslenmekten de kaçınılmasını söyledi. Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu konuya ait şunları ekledi: “Her gün 5-7 porsiyon mevsim zerzevatları ve meyveleri, yumurta, fermente süt eserleri ve tam tahıllar tüketilmelidir. Haftada 2 defa balık tüketmeye çalışmak, kırmızı eti 1-2 kezden fazla tüketmemek, yeniden haftada 2-3 defa kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek tüketmek çok ehemmiyet arz ediyor. Günlük 30-60 gram fındık, badem ve cevizi de menüye eklemek gerekiyor. Bilhassa içinde bulunduğumuz kış aylarında antioksidan içeriği yüksek olan lahana, ıspanak, soğan, sarımsak, pırasa, kereviz, karnabahar, havuç, yeşil çay, zerdeçal, zencefil, kırmızıbiber, kekik, zeytin, zeytinyağı öne çıkan besinler diyebiliriz.”

“Günlük Su Tüketimi 2 Litreye Çıkarılmalı”

Önemli bir hatırlatma da bulunan Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu hazır yemeklerden olabildiğince uzak durulması ve bol su içilmesi gerektiğini söyleyerek şunlar ekledi: “Sadece düzgün beslenmek kâfi değil. Su bedenimizdeki metabolik faaliyetler sonucu oluşan atık hususların uzaklaştırılmasında böbrekler ve bağırsaklarımız için son derece değerlidir. Bilhassa grip üzere enfeksiyon durumlarında suya olan gereksinim da artar. Lakin havalar soğuyunca sıcak içecekler öncelikle tercih ediliyor, bu nedenle su içimi azalıyor. Çay, kahve üzere içecekler günde 2-3 porsiyona kadar sağlıklı olsa da fazlasının içerdiği kafein üzere hususlar nedeniyle bedenden sıvı kaybını artırdığı unutulmamalıdır. Su tüketimi günlük 2 litreye çıkarılmalı, çay ve kahve buna dâhil edilmemelidir” dedi.

“Vitaminler Kontrollü Alınmalı”

Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu vitamin desteklerinin şayet bilinen bir beslenme yetersizliği ya da kronik bir hastalık nedeniyle artmış bir ihtiyaç varsa kullanılmasının gerekli olduğunu vurgulayarak şunları ekledi: “Besinleri besin kıymetini koruyarak hazırlamak ve pişirmek, tek tip beslenmeden kaçınıp çeşitliliğe ihtimam göstermek gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok sayıda, yüksek dozlarda destek almak bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir, ilaç etkileşimlerine, karaciğer-börek problemlerine, alerjilere yol açabilir. Genel olarak kâfi ve istikrarlı beslenen, rastgele bir sıhhat sorunu olmayan bireylerde besin desteği için kâfi delil yoktur. Bilhassa beslenme, uyku, idman üzere bağışıklığı etkileyen öbür faktörleri güzelleştirmeden desteklerden yarar beklemek gerçek bir yaklaşım değildir.”

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerçek ve kaliteli istanbul eskort bayanları
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort